Sveža pasja hrana je naraven način hrane za kužka

Odločili smo se za nakup novega kužka. Ko smo ga pripeljali domov smo s sabo pripeljali tudi brikete, ki jih je jedel do sedaj.

Tako smo želeli zmanjšati stres zaradi spremembe okolja. Omenjene brikete smo mu dajali vse do njegovega dopolnjenega enega leta. Že v tem času smo ugotovili da ta pasja hrana ni najboljša zanj saj je imel težave z vetrovi. Kar je močno motilo tudi nas saj kuža biva z nami v stanovanju. Odločili smo se da briketi ne bodo več njegova pasja hrana in, da jih bomo zamenjali z svežim mesom. Menimo da je za kužke najboljša tista pasja hrana, ki se približa njihovemu naravnemu načinu prehranjevanja.

Poiskali smo dobavitelja ki preko spleta nudi dobavo zmrznjenega divjačinskega mesa in ga vam tudi dostavi. Ob tem naj napišem da je bila cena zanemarljivo višja kljub temu da bo kuža sedaj jedel svežo hrano namesto umetne. Sprva smo kužku dajali brikete in nato dodajali sveže meso in to razmerje spreminjali v korist mesa dokler se ni popolnoma privadil na samo meso. Takšen počasen prehod je potreben da se pasji želodček in celoten prebavni trakt zopet navadi na svežo hrano. Svežo hrano kužku odmerjamo glede na njegovo telesno težo. Kužek naj bi dobil med dva do tri procente mesa glede na svojo težo. Deset kilogramov težak kužek dobi torej dvesto petdeset gramov mesa. K mesu dodamo še nekaj zelenjave in žitaric ki ne vsebujejo glutena, kot je na primer ajdova ali prosena kaša.

Sveža pasja hrana je naraven način hrane za kužka

Tako pripravljena pasja hrana naj bi kužku zagotovila popoln obrok. Potrebno je seveda opazovati kužka ali je hrane preveč torej če se debeli ali hujša, v tem primeru je dobi premalo in moramo za nekaj deset gramov povečati količino mesa.

Naš kuža je po prehodu na svežo hrano veliko bolj razigran, dlaka se mu lepo sveti in tudi neprijetni vetrovi so izginili.